אבחון לפסיכומטרי

אבחון לפסיכומטרי

אבחון לפסיכומטריהמרכז הארצי לבחינות ולהערכה מאפשר לתלמידים בעלי לקויות למידה או/ו הפרעת קשב וריכוז להיבחן בתנאים מותאמים להם ולצרכיהם. מי זכאי להתאמות בבחינה הפסיכומטרית? מתי כדאי לפנות לאבחון לפסיכומטרי? מה אבחון לפסיכומטרי כולל? ואיזה התאמות ניתן לקבל?

מי זכאי להתאמות בבחינה הפסיכומטרית?

נבחנים בעלי לקות למידה חמורה, בתחום אשר אינו נבדק ישירות בבחינה, אך קיומה עלול לשבש את התפקוד בבחינה.

נבחנים בעלי הפרעת קשב וריכוז שהיא הפרעה ראשונית וחמורה, שהשפיעה בעבר ומשפיעה כיום על התפקוד במספר תחומי חיים ומשבשת את התפקוד בבחינה.

נבחנים בעלי מגלבלה רפואית, פיזית או נפשית העלולה לשבש את התפקוד בבחינה.

מה אבחון לפסיכומטרי כולל?

האבחון שנדרש לפסיכומטרי הינו אבחון דידקטי שכולל הערכה של  תפקודי קשב וריכוז, זיכרון, תפקודי שפה, תפיסה חזותית, והערכת מנגנוני למידה. אבחון זה מאתר לקויות למידה, במידה ויש, וכן, הפרעת קשב וריכוז.

מתי כדאי לפנות לאבחון לפסיכומטרי?

כדאי להתחיל תהליך אבחון לפסיכומטרי כ-4 חודשים לפחות לפני מועד הבחינה. זאת משום, שאת האבחון ואת יתר המסמכים הנדרשים יש להגיש למרכז הארצי, כחודשיים לפני מועד הבחינה (מומלץ לברר את התאריכים של סיום ההרשמה באתר של המרכז הארצי לבחינות ולהערכה).

מהם האישורים הדרושים על מנת לקבל הקלות בבחינה הפסיכומטרית?

  1. עבור נבחנים עם לקויות למידה: אבחון מקצועי מטעם איש מקצוע המוסמך לאבחן לקויות למידה, אשר יעשה בשפת האם של המאובחן. האבחון חייב להיות מחמשת השנים האחרונות ואחרי גיל 16. במידה והאבחון שקיים הינו מלפני גיל 16, יש צורך באבחון נוסף.
  2. עבור נבחנים עם לקויות למידה: שאלון למאבחן – זהו שאלון נוסף שממולא על ידי המאבחן אשר מעריך את תפקיד המאובחן.
  3. עבור נבחנים עם הפרעת קשב וריכוז: אבחון הפרעת קשב וריכוז, מ-3 השנים האחרונות, הכולל בדיקה מעמיקה וספציפית של תחום הקשב והריכוז. האבחון צריך להיעשות בהתאם לדף ההנחיות לאנשי מקצוע, הקיים באתר המרכז הארצי לבחינות ולהערכה.
  4. אבחונים קודמים וחומר רקע. במידה ונעשה יותר מאבחון אחד, יש לצרף לבקשה את כל דו"חות המאובחן. יש להראות שלקויות הלמידה או/ו הפרעת הקשב אובחנו וטופלו כבר בגיל צעיר ועל אף הטיפול שניתן, עדיין קיים קושי. אי לכך, יש לצרף אבחונים עוד מבית הספר היסודי, כולל חוות דעת וסיכומי טיפול של אנשי מקצוע (הוראה מתקנת, טיפולים פרארפואיים, נוירולוג, תעודות,  וכו').
  5. שאלון לנבחן (ניתן להוריד את השאלון מהאתר של המרכז הארצי לבחינות ולהערכה)

 

שאלות ותשובות בנוגע להתאמות במבחן הפסיכומטרי:

עברתי אבחון פסיכודידקטי / דידקטי בעבר וקיבלתי התאמות במבחני הבגרות. האם זה אומר שבטוח אקבל גם התאמות במבחן הפסיכומטרי?

לא בהכרח. גם אם אובחנתם ואושרו לכם בחינות בגרות מותאמות, ייתכן שלא תאושר לכם בחינה פסיכומטרית מותאמת או שיאושרו לכם התאמות שונות מההתאמות שאושרו בבחינות הבגרות – עקב ההבדלים בין הבחינות.

מה הן ההתאמות שניתן לקבל במבחן הפסיכומטרי?

בחינה ממחושבת הכוללת תוספת זמן, תוספת זמן בחלק או בכל המבחן, הפסקות בין פרקי הבחינה, השמעת פרקי הבחינה באנגלית, טופס בחינה מוגדל או גיליון תשובות מוגדל, שימוש במחשבון, הקלדת מטלת הכתיבה

מה הן ההתאמות שלא ניתן לקבל במבחן הפסיכומטרי?

שימוש במילונית אלקטרונית, פטור מחלקים כלשהם בבחינה, הסברים לשאלות, סימון התשובה הנכונה בחוברת הבחינה.

אני סובל/ת מחרדת בחינות. האם אני יכולה לקבל התאמות בבחינת הפסיכומטרי?

לא. הבחינה המותאמת אינה ניתנת בשל חרדת בחינות. במידה והינך סובל/ת מבעיה זו מומלץ לפנות לטיפול פסיכולוגי בחרדת בחינות.

אין לי מסמכים מהעבר. האם זה אומר שלא אקבל התאמות במבחן הפסיכומטרי?

קיימת חשיבות רבה להצגת מסמכים מהעבר. למעשה, צריך להוכיח למרכז הארצי לבחינות ולהערכה, שלקות הלמידה או הפרעת הקשב לא "צצה" פתאום אלא יש היסטוריה של אבחון וטיפול בתחום זה. ככל שהגיל שבו אובחנה לקות הלמידה או/ו הפרעת הקשב הינו צעיר יותר וככל שמציגים מסמכים שמעידים על טיפול רציף ומסודר בבעיה, כך גדל הסיכוי לקבל התאמות במבחן הפסיכומטרי.

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם על אבחון פסיכודידקטי

 

 

 

 

 

 

@ כל הזכויות שמורות לגל סגל  פסיכולוגית בתל אביב   נייד: 054-5501582    דוא"ל: segalgal123@gmail.com

 

Terms of Use: The photo above is licensed under a CC BY 2.0. It is attributed to CollegeDegrees360

דילוג לתוכן