טיפול בכישורים חברתיים

טיפול בכישורים חברתיים אצל ילדים

טיפול בכישורים חברתייםהיכולת להתחבר לאנשים אחרים ולהרגיש שייך הינה חיונית לרווחה הנפשית של ילדים ומבוגרים כאחד. באמצעות הקשרים החברתיים אנחנו חווים הנאה, קרבה, תמיכה ושייכות. אצל ילדים בפרט קשרים חברתיים הינם משמעותיים מאוד. באמצעות הקשרים החברתיים הילדים לומדים מגוון רחב של התנהגויות: הם לומדים את נקודות החוזק והחולשה שלהם, לומדים לנהל משא ומתן, לחלוק עם אחרים, להתמודד עם תסכול, לווסת את רגשותיהם ועוד. כאשר מסיבה זו או אחרת ילדים לא מצליחים ליצור חברויות ואף חווים דחייה חברתית מקרב קבוצת השווים, מתפתחות תחושות קשות הכוללות פגיעה בערך העצמי, ברווחה הנפשית ועוד.

מהן הסיבות האפשריות לקשיים בתחום החברתי אצל ילדים?

קיימות מגוון של סיבות לקשיים בתחום החברתי אצל ילדים. חלק מהסיבות מקורן בקשיים אצל הילד וחלק מהגורמים קשורים למאפייני הסביבה החברתית. סיבות שקשורות לילד כוללות קושי בכישורים חברתיים (מיומנויות חברתיות) או קשיים רגשיים אחרים (לדוגמא חרדה חברתית או דיכאון). סיבות שקשורות לסביבה מתייחסות לדינמיקה בקרב הילדים בכיתה או במסגרת אחרת ששם מופיעה הבעיה (דינמיקה כגון: שעיר לעזאזל או חרם). לעתים מדובר בשילוב בין השניים.

מהם כישורים חברתיים?

כישורים חברתיים או מיומנויות חברתיות אלה כישורים שאנו משתמשים בהם ביום יום על מנת לפתח אינטראקציה ולתקשר עם אחרים. כישורים אלו כוללים תקשורת מילולית ולא מילולית כגון: דיבור, מחווה, הבעת פנים ושפת גוף. אדם בעל כישורים חברתיים גבוהים יודע להתנהל במצבים חברתיים ולהבין קודים חברתיים גלויים וסמויים.

סוגים שונים של כישורים חברתיים:
  • קשר עין – היכולת לשמור על קשר עין תואם את הסיטואציה
  • אפיוני דיבור – טון דיבור, עצמה ובהירות הקול, קצב דיבור והתנסחות שתואמת את המצב
  • הבעות פנים ומחוות גוף – הבעות פנים מביעות רגש התואם את הסיטואציה וכך גם מחוות גוף
  • מרחב חברתי – היכולת לשמור על מרחק חברתי מתאים, תוך הקפדה לא לעמוד קרוב מדי, אך גם לא רחוק מדי
  • היכולת ליזום אינטראקציה חברתית ולהצטרף לקבוצה, היכולת להרגיש בנוח בסיטואציה חברתית
  • הבנה רגשית של מצבים חברתיים – היכולת לזהות ולבטא מגוון רחב של רגשות באופן מותאם לסיטואציה.
  • שליטה עצמית – היכולת של הילד לעכב את התגובה האוטומטית שלו לגירוי שמעורר רגשות שליליים, (במצבים שמכעיסים, מעליבים מאכזבים ועוד) ולבחור בתגובה מתאימה יותר.
  • מיומנויות תקשורת – היכולת להתחיל שיחה, להצטרף ולהמשיך שיחה, לשמור על עניין במהלך השיחה, ליזום ולהציע הצעות.

טיפול במיומנויות חברתיות / טיפול בכישורים חברתיים:

טיפול במיומנויות חברתיות הוא טיפול פסיכולוגי לילדים שסובלים מקשיים חברתיים שמקורם במיומנויות חברתיות לקויות. חשוב להדגיש שלא בכל המקרים הסיבה לקשיים חברתיים או לדחייה חברתית קשורה לקושי במיומנויות חברתיות ובשל כך, חשוב מאוד תהליך ההערכה שאותו מבצעת פסיכולוגית ילדים במטרה לאתר את המקור לקשיים. רק לאחר תהליך הערכה ניתן יהיה להגדיר את המטרות הטיפוליות ולהתחיל בטיפול הפסיכולוגי בילד.

כיצד נראה טיפול בכישורים חברתיים?

טיפול בכישורים חברתיים הינו טיפול פסיכולוגי שבו מלמדים את הילד להבין טוב יותר מצבים חברתיים, לפתור בעיות חברתיות מבלי להפסיד או להסתבך, ליזום ולפתח קשרים נעימים ולהבהיר את כוונותיו והתנהגותו, במידה ואינו מובן. פסיכולוגית ילדים עובדת עם הילד על שיפור המיומנויות החברתיות שלו תוך שימוש בכלים כגון: אימון, משחק תפקידים, חשיפה למצבים בדמיון וכן, כלים נוספים שלקוחים מעולם הטיפול הקוגניטיבי ההתנהגותי (CBT). הילד מתרגל את הכלים הניתנים לו הן בזמן הפגישות הטיפוליות והן מחוץ להן, ב"עולם האמיתי".

הדרכת הורים לילדים עם קשיים בכישורים חברתיים

הורות לילד דחוי חברתית היא חוויה לא קלה, הטעונה ברגשות רבים כמו: כאב, אשמה, פחד, אכזבה חוסר אונים וגם כעס. לעיתים הקשיים של הילד מזכירים להורים חוויות ילדות שלהם שקשורות לדחייה, באופן שגורם להם לחוות חוויות קשות  אלו מחדש. בפעמים אחרות הקשיים של הילדים לא מוכרים להורים מנסיונם שלהם ואז יכולה להתעורר אכזבה על כך שהילד שלהם הוא לא מוצלח כמוהם בתחום החברתי. בכל מקרה, ההתמודדות עם מצבים שבהם הילד מתקשה ביצירת קשרים חברתיים או דחוי הינה מאתגרת ומורכבת. המטרה של הדרכת הורים בתחום זה הינה לסייע להורים לעבד את הרגשות שמתעוררים בהם אל מול קשייו החברתיים של הילד ולעזור להם לתמוך בילד באופן שהוא זקוק לו.

אולי יעניין אתכם לקרוא גם על:

טיפול פסיכולוגי לילדים

טיפול קוגניטיבי התנהגותי

הדרכת הורים

הסקירה שלהלן ופרוטוקול הטיפול בכישורים חברתיים מבוסס על המודל שפיתחה יעל אברהם (ניתן לקרוא עוד על הנושא בספרה "דחייה חברתית" – אין מצב שמפנים את הגב).

 

 

 

 

גל סגל  פסיכולוגית בתל אביב   נייד: 054-5501582    דוא"ל: segalgal123@gmail.com

מקור תמונה

 

 

 

 

 

דילוג לתוכן