הדרכת הורים לילדים עם הפרעת קשב וריכוז
לא קל להיות הורים לילד עם הפרעת קשב וריכוז. בבסיס של כל לידת תינוק מונחת משאלה לעתיד טוב ומושלם. לידת ילד בריא ונורמלי מאשרת להורים את כשירותם והצלחתם בתפקידם כהורים. התינוק מהווה מושא למשאלות ופנטזיות הוריות על הצלחה, הגשמת חלומות ושאיפות. ככל שהילד שנולד דומה לילד שבפנטזיה, כך להורים קל יותר לקבל אותו ולהתחבר אליו. לצד זאת, ככל שיש פער בין השניים, כך, תהליך ההתקשרות הראשונית הופך מורכב יותר.
ילדים עם הפרעת קשב וריכוז מאופיינים, לעיתים קרובות, בטמפרמנט סוער. הורים מתארים אותם כתינוקות "קשים", נוטים לבכות בקלות ומתקשים להירגע. אל מול חווית המצוקה של התינוק, והקושי להרגיע אותו, מתפתחת, פעמים רבות, חוויה של חוסר אונים אצל ההורים שמלווה בתחושות חרדה, אשמה ואף כישלון. תחושות אלו, משפיעות על תהליך ההתקשרות הראשוני בין ההורה לילד.
כשהילד גדל ונכנס למסגרות חינוכיות שונות נוספים גם כישלונות "אובייקטיביים" של הילדים במשימות ההתפתחותיות השונות, שמהווים "עדות" לחוסר כשירותם של ההורים. פעמים רבות מתלווה לכך ביקורת מצד הדמויות החינוכיות על כך שההורים לא שמים לילדים מספיק גבולות. ההורים מצדם, לעיתים קרובות, מתקשים לקבל את העובדה שקיים קושי אובייקטיבי, לפני שהילד מאובחן עם הפרעת קשב וריכוז ומגיבים בכעס או בהכחשה. על רקע זה נוצרים יחסים של מתח, כעס וקונפליקט בין הורים לבין הדמויות החינוכיות, באופן שמקשה על הטיפול בילד.
התמודדות עם ADHD – מה אפשר לעשות?
ראשית, במידה והנכם מבחינים בקשיים בתחום הקשב והריכוז אצל ילדכם, חשוב מאוד לפנות לאבחון מקצועי בתחום. שלב האבחנה הינו חלק חשוב ביותר לצורך הבנת המקור לקשייו של הילד.
ככל שאתם צוברים ידע ומבינים, במידה רבה יותר, את הקושי שממנו סובל ילדכם ואת ההשלכות שלו על תפקודו, כך תוכלו להבין אותו ולסייע לו. תהליך האבחון, במידה ונעשה באופן מקצועי ונכון, יכול להוות נקודת מפנה משמעותית בהבנה שלכם את הילד ובטיפול בו.
לאחר האבחון, מומלץ לפנות לתהליך של הדרכת הורים שממוקד בנושא הפרעת קשב וריכוז. הורות לכל ילד הינה מאתגרת ובוודאי שלילד הסובל מהפרעת קשב וריכוז. בתהליך של הדרכת הורים תוכלו ללמוד אודות המאפיינים של הפרעת קשב וריכוז והשפעתם על תחומי החיים השונים. הפסיכולוג או הפסיכולוגית יסייעו לכם להקנות לילדכם מיומנויות טובות יותר להתארגנות, תכנון וויסות רגשי. בנוסף, תוכלו להעלות דילמות ושאלות שמעסיקות אתכם ולחשוב יחד עם הפסיכולוגית על אופן התמודדות אופטימלי.
טיפים להורים לילדים עם הפרעת קשב וריכוז:
בנו עם הילדים לו"ז קבוע והקפידו על שגרה
ילדים עם הפרעת קשב וריכוז מאופיינים בקשיי התארגנות ובשל כך, מתקשים במעברים. לעיתים קרובות הורים מתארים שצריך להזכיר לילד שוב ושוב לבצע פעילויות יומיומיות בסיסיות, לדוג': לצחצח שיניים, להיכנס להתקלח, להתלבש וכו'… והדבר יוצר מתח ועימותים יומיומיים. בניית לו"ז קבוע מראש, שהילד וההורה יודעים אותו ופועלים על-פיו יכולה להקל, במידה רבה בתחום ההתארגנות והמעברים. סדר יום קבוע נותן תחושה של סדר, שהדברים צפויים מראש וניתנים לניבוי והמעברים בין פעולה אחת לשנייה נעשים קלים יותר. התנהלות על-פי לו"ז יכולה לסייע, בהדרגה, אף להגדלת העצמאות של הילד במסגרת הפעולות שהוא נדרש לעשות בבית.
הכינו את ילדכם מראש לשינויים ומעברים
כאמור, לילדים עם הפרעת קשב וריכוז קושי במעברים. מעבר לא מתוכנן, נחווה אצל הילד כ"פתאומי" באופן שגורם לו לחוש חרדה וחוסר אונים ועל-כן הוא עלול להגיב בהתנגדות ובסרבנות, כדרך להשיג בחזרה תחושה של שליטה. מתן תזכורת והכנה של הילד מראש לפעילות שנדרשת ממנו מסייעת לילד להיערך לקראתה. לדוג' במקרה בו הילד שקוע במשחק ומתקרבת שעת המקלחת, כדאי להזכיר לו שבעוד מספר דקות יהיה עליו לסיים ולהיכנס להתקלח, תחת הפסקה מיידית של הפעילות בה עוסק. בנוסף, במידה וצפויה סיטואציה שיכול להתעורר בה קושי (לדוג' סיטואציה חברתית בה הילד ידרש לדחות תסכול), כדאי לדבר על כך עם הילד לפני ולהכין אותו לכך.
תווכו לילדכם את העולם ושקפו להם את רגשותיהם וחוויותיהם
ילדים עם הפרעת קשב וריכוז, מתקשים לעיתים, להביע את עצמם באופן מילולי. קושי זה יכול לנבוע מכך שביטוי מילולי דורש יכולת התארגנות, תכנון ומיקוד בעיקר, ואילו ילדים עם הפרעת קשב נוטים למוסחות, אסוציאטיביות ואימפולסיביות ומתקשים להבחין בין עיקר וטפל. בנוסף, ילדים עם הפרעת קשב נוטים לחוות רגשות באופן עוצמתי ובסיטואציות אלו יכולת החשיבה נפגעת, ואז הם "מתנהגים" את מה שהם מרגישים. שיקופים מילוליים ("אני רואה שאתה כועס/מאוכזב/מתוסכל") נותנים לגיטימציה לרגשות, יוצרים תחושה של מובנות ופעמים רבות עוזרים לווסת את עוצמת הרגש. בהדרגה הילד מפנים את הדיבור החיצוני, לדיבור פנימי, באופן שעוזר לו להבין את עצמו יותר, להיות מאורגן יותר במחשבותיו ולהרגיש בטוח יותר.
התפעלו מילדכם והעצימו אותם
הדימוי העצמי של ילדים מתעצב בהתאם לפידבקים שהם מקבלים מהסביבה. כל ילד נזקק לחיזוק והתפעלות מצד הדמויות המשמעותיות בסביבתו, ועל אחת כמה וכמה ילדים עם הפרעת קשב וריכוז. ילדים אלו צוברים במהלך חייהם חוויות של תסכול וכישלון. בחווייתם הם מאכזבים את הסביבה ואף לעיתים קרובות מעוררים כעס. נוספת על כך, תחושת החריגות אל מול קבוצת השווים, שכן, הקשיים האובייקטיביים גורמים להם להצליח פחות בלימודים, ולעיתים אף בתחום החברתי. אי לכך, חשוב לספק להם מראה גם לצדדים החיוביים באישיותם. ניתן לעשות זאת על-ידי שיקוף מאפייניו היחודיים של הילד, איתור החוזקות שלו ומתן מרחב לביטויין בחיי היום-יום, הן במסגרת הבית והן במסגרת החינוכית.
הקפידו על ציפיות מותאמות ליכולות של ילדכם
חשוב שהציפיות והדרישות מהילד יהיו מותאמות ליכולותיו. ילדים עם הפרעת קשב וריכוז מתמודדים עם קשיים רבים במגוון תחומים. במידה והציפיה היא להשקעה והצלחה בכל התחומים, כל הזמן, קרוב לוודאי שהילד והוריו ימצאו בחוויית תסכול וכישלון, באופן תמידי. אי לכך, כדאי לבצע סדר עדיפויות ולהחליט על אילו התנהגויות בוחרים לעבוד במסגרת הבית, איפה מציבים גבולות ואיפה מתגמשים. כך גם בתחום הלימודי, במידה ויש קושי להתמיד בכל התחומים, כדאי לבנות יחד עם הצוות החינוכי, תכנית לימודים מותאמת שכוללת מספר מקצועות לימוד נבחרים שבהם הילד ישקיע. בניית סדר העדיפויות מעבירה מסר לילדים של הבחנה בין עיקר וטפל וגם מאפשרת להם את הזכות לנוח ולמעוד בתחומים שהם פחות חשובים.
סייעו לילדכם לאתר ולפתח תחומי חוזק
פעמים רבות הורים לילדים עם הפרעת קשב וריכוז שמים דגש רב על עזרה בתחום הלימודי ומשקיעים באבחונים, טיפולים פרא-רפואיים ובמתן שיעורים פרטיים במקצועות שונים. לצד זאת, חשוב להשאיר זמן לילדים לפתח תחומי עניין שבהם יחוו תחושות של הנאה וסיפוק (ספורט, מוזיקה, אמנות, תנועות נוער וכו'…). פעילויות שבהם הילד מוצא עניין ומצליח בהן מחזקות את תחושת המסוגלות ומסייעות בבניית דימוי עצמי חיובי ואינטגרטיבי יותר.
אולי יעניין אתכם לקרוא גם על:
איך לדעת אם הילד שלך זקוק לטיפול פסיכולוגי?
מתי כדאי לפנות לאבחון פסיכודידקטי?
איך לדעת אם לילד שלך יש הפרעת קשב וריכוז?
@ כל הזכויות שמורות לגל סגל פסיכולוגית בתל אביב נייד: 054-5501582 דוא"ל: segalgal123@gmail.com
Terms of Use: The photo above is licensed under a CC BY-ND 2.0. It is attributed to Petras Gagilas