פסיכולוגית ילדים

מחפשים פסיכולוגית ילדים? כמה דברים שכדאי שתדעו

מתי כדאי לפנות לפסיכולוג ילדים או פסיכולוגית ילדים ?פסיכולוגית ילדים

בשונה ממבוגרים, ילדים לא תמיד מבטאים קשיים באופן ישיר. לכן, חשוב לגלות רגישות לסימנים שיכולים להעיד על מצוקה. קשיים בשינה, שינויים בתיאבון, הסתגרות והימנעות, התפרצויות זעם, קשיי ריכוז, חוסר שקט, ולמעשה כל התנהגות שונה מהרגיל, שנמשכת לאורך תקופה, יכולה להיות ביטוי לקושי רגשי. ככלל, ניתן לומר כי כאשר ישנה פגיעה בתפקוד בתחום אחד או יותר בחייו של הילד (יחסים בתוך המשפחה, תפקוד לימודי, תפקוד חברתי או תפקוד רגשי), לאורך זמן, מומלץ להתייעץ עם פסיכולוגית ילדים.

האם קשיים רגשיים יכולים לחלוף מעצמם או שתמיד צריך לפנות לפסיכולוגית ילדים?

לעיתים קשיים רגשיים שמופיעים כתגובה לשינוי יכולים לחלוף מעצמם, במידה ותגובת הסביבה לקשיים הינה מתאימה ותומכת. לדוג' במצבים נורמטיביים כגון: לידת אח, שינוי מסגרת לימודית או סביבת מגורים, צפוי שתהיה רגרסיה זמנית בתפקוד הילד. זאת משום, שהתמודדות עם שינויים דורשת אנרגיה רבה, באופן שמרוקן את המשאבים הרגשיים של הילד ומותיר אותו עם מסוגלות נמוכה יותר להתמודד עם משימות היום יום. עם זאת, במידה ואתם חשים שההתנהגות הבעייתית נמשכת לאורך זמן, מומלץ לפנות לפסיכולוגית ילדים לצורך ייעוץ. שכן, קשיים רגשיים שלא מטופלים לאורך זמן עלולים להתעצם ולהחריף, באופן שיקשה על הטיפול בהם.

סמכו על תחושת הבטן שלכם! אתם כהורים מכירים את ילדכם יותר מכל אדם אחר. במידה ואתם חשים דאגה לגבי מצבו הרגשי של ילדכם, מומלץ לפנות לגורם מקצועי לשם אבחון וטיפול, בהתאם לצורך.

באילו סוגי בעיות יכול טיפול אצל פסיכולוג ילדים או פסיכולוגית ילדים לסייע?

טיפול אצל פסיכולוגית ילדים יכול לסייע במגוון רחב של קשיים כגון: חרדה (חרדת פרידה, חרדה חברתית, חרדה כללית), דיכאון, הימנעות, קשיים חברתיים, כעסים, הפרעת קשב וריכוז, לקויות למידה, קשיי הסתגלות, בעיות התנהגות ועוד…

איך מתחיל טיפול אצל פסיכולוגית ילדים?

פסיכולוגית ילדים בדרך כלל תפגוש קודם את ההורים. בפגישה זו היא תבקש מההורים להסביר מה הסיבה שפנו אליה, לספר על הילד, על התפקוד שלו ועל היחסים איתו. לאחר מכן, הפסיכולוגית תפגוש את הילד ל2-3 פגישות לצורך הערכה רגשית. לאחר הפגישות עם הילד הפסיכולוגית תפגש שוב עם ההורים. בפגישה זו הפסיכולוגית תשתף את ההורים בתוצאות ההערכה הרגשית, תוך חיבור לסיבה שבגללה ההורים פנו אליה ותציע תוכנית טיפולית. במידה וההורים יסכימו לתוכנית הטיפולית ניתן יהיה לצאת לדרך ולהתחיל בטיפול הפסיכולוגי בילד. הטיפול הפסיכולוגי בילד ילווה גם בהדרכה להורים.

כיצד מתבצע טיפול אצל פסיכולוג או פסיכולוגית ילדים?

טיפול פסיכולוגי בילדים שונה מטיפול פסיכולוגי למבוגרים. בעוד שהטיפול הפסיכולוגי למבוגרים מתבצע בעיקר באמצעות שיחה, הטיפול הפסיכולוגי בילדים מתבצע, בדרך כלל,  באמצעות משחק (טיפול במשחק – PLAY THERAPY). המשחק הינו השפה של הילד שבאמצעותה הוא מתקשר עם העולם ומביע את עצמו. בתוך המשחק משתקף עולמו הפנימי של הילד וניתן ללמוד ממשחקו את התכנים אשר מעסיקים אותו. המשחק מאפשר ביטוי מעודן ועיבוד של תכנים קונפליקטואלים. למשל ילד אשר מקנא באחיו התינוק יכול לבטא נושא זה במשחק סוציודרמטי, ללא חשש שיפגע באחיו או שההורים יכעסו עליו. כל ילד משחק באופן אחר ובמשחק עולים נושאים כגון: תחרותיות, סף תסכול, יכולת עמידה בכללים, פתרון בעיות ועוד. באמצעות טיפול במשחק פסיכולוגית ילדים יכולה לחבור אל הילד ולסייע לו לעבד את התכנים שמעסיקים אותו באופן עקיף ולא מאיים.

מה זו הדרכת הורים אצל פסיכולוגית ילדים?

ההורים הינם שותפים הכרחיים לטיפול בילד. להורים השפעה גדולה על ילדיהם והיחסים של כל ילד עם הוריו הינם בעלי פוטנציאל בסיסי להנאה, התפתחות וצמיחה. עם זאת, בנסיבות מסוימות, הקשר בין ההורים לילד יכול להפוך למתסכל ולהוות מקור לכאב ופגיעה עבור שני הצדדים. המרחב הטיפולי מאפשר התבוננות על היחסים הורים-ילד, באופן שבהמשך, מסייע לקדם תהליכים של שינוי במערכת המשפחתית ובכך, משלים את תהליך הטיפול הפרטני. אי לכך, פסיכולוגית ילדים נוהגת לקיים מפגשים טיפולים עם ההורים אחת לשבועיים-שלוש, במקביל לטיפול הפסיכולוגי בילד. מפגשים אלו נקראים "הדרכת הורים". במהלך המפגשים הפסיכולוגית מעדכנת את ההורים במהלך הטיפול וכן, מקבלת מידע אודות תפקוד הילד בבית ובמסגרות השונות. בנוסף, המפגשים מאפשרים להורים מרחב להעלאת דילמות וקשיים ביחסיהם מול ילדם.

איך מסבירים לילד את העובדה שהוא הולך לפסיכולוג או פסיכולוגית ילדים?

הורים רבים מתחבטים בסוגיה זו. לעתים הורים מעדיפים להגיד לילד שהוא הולך ל"חוג" או ל"שיעור" וחוששים להשתמש במילה "פסיכולוגית" או "טיפול". לעתים אף משדרים לילד שזה "סוד" ושעדיף לא לשתף בכך אחרים. אני דוגלת בתקשורת ישירה וכנה עם הילדים. שוחחו עמם על הסיבה שבגללה הם מגיעים. השתדלו לחבור לנקודת המבט של הילד ולראות מה מפריע לו. אפשר להסביר שפסיכולוגית זו מישהי שעוזרת לילדים עם דברים שקשים להם. במידה ומעבירים לילדים מסר של הסתרה, בין אם באופן גלוי או סמוי, הילד ירגיש שיש משהו שהוא צריך להתבייש בו, והדבר יפגע בדימוי העצמי שלו.

כמה זמן ימשך הטיפול אצל פסיכולוגית ילדים?

משך הטיפול הפסיכולוגי תלוי במשתנים שונים כגון: סוג הבעיה וחומרתה, מידת המוטיבציה של הילד וההורים לשינוי ההתגייסות לטיפול, סוג הטיפול ועוד. באופן כללי יש טיפולים כמו טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) אשר נחשבים לטיפולים קצרי מועד וכבר לאחר 3-4 חודשים ניתן לראות הטבה בסימפטומים. עם זאת, על-מנת להשיג שינוי משמעותי אשר יהיה יציב לאורך זמן, דרושה עבודה מעמיקה וארוכת טווח. כאמור,  בתחילת כל טיפול הפסיכולוגית תקדיש את הפגישות הראשונות להיכרות עם המשפחה, והערכה רגשית של הילד. על בסיס תוצאות ההערכה הרגשית נעשית בנייה של "חוזה טיפולי", תוך תיאום ציפיות והגדרת מטרות משותפת, כך שיש שקיפות לגבי סוג הטיפול ומהלכו.

האם כשפונים לפסיכולוג או פסיכולוגית ילדים המידע עלול לעבור לגורמים אחרים?

חד משמעית לא. קיימת חובת שמירת סודיות על הפסיכולוג על-פי חוק. אף גורם חינוכי / רפואי / צבאי לא יכול לקבל מידע אודות הטיפול בילדכם ללא אישור ויתור סודיות מכם. עם זאת, קיימת חובת דיווח לאנשי מקצוע במקרים של פגיעה בקטין, חסר ישע או בכדי למנוע פשע. שמירת הסודיות הינה הכרחית על מנת לבסס תחושה של אמון וביטחון בתוך הטיפול הפסיכולוגי.

לצד זאת, חשוב לציין כי הטיפול הינו אפקטיבי יותר כאשר עובדים עם כל הגומרים בסביבתו של הילד, קרי, ההורים והצוות החינוכי. אי לכך, אני מעודדת את ההורים לשתף את צוות בית הספר בעובדת הטיפול בילד ונוהגת אף להגיע למסגרת החינוכית, בהתאם לצורך, על מנת לתת ייעוץ ולסייע בבניית תוכנית התערבות. כאמור, כל זאת, רק במידה וההורים מסכימים ומעוניינים בכך.

מה ההכשרה של פסיכולוג ילדים או פסיכולוגית ילדים?

פסיכולוגית היא מי שסיימה תואר ראשון ותואר שני בפסיכולוגיה. בתום לימודי התואר השני הפסיכולוגית רשאית להירשם ב"פנקס הפסיכולוגים" של משרד הבריאות. עם זאת, על מנת להיות רשאית לטפל ולעבוד באופן פרטי על הפסיכולוגית לעבור התמחות, שבדרך כלל נמשכת כ-4 שנים, במוסד מוכר על-ידי משרד הבריאות. בסוף תקופת ההתמחות הפסיכולוגית עוברת בחינת התמחות ורק לאחריה הינה רשאית להיקרא פסיכולוגית מומחית ולעבוד באופן פרטי ללא הדרכה.

קיימות מספר מגמות של תואר שני בפסיכולוגיה שעוסקות בתחום הפסיכולוגיה של הילד. על-פי רוב פסיכולוגית ילדים תהיה בוגרת לימודי תואר שני בפסיכולוגיה קלינית של הילד, פסיכולוגיה חינוכית או פסיכולוגיה התפתחותית. עם זאת, יתכן גם מצב כי בוגרת מגמה של פסיכולוגיה חברתית, שיקומית או נוירופסיכולוגיה תהיה פסיכולוגית ילדים. זאת במידה והפסיכולוגית תעשה התמחות שבה האוכלוסייה המרכזית היא ילדים. במסגרת התמחות זו הפסיכולוגית תרכוש את הידע התיאורטי והניסיון המעשי שדרוש לעבודה בתחום זה.

לסיכום, פסיכולוגית ילדים היא מי שהתמחתה באבחון ובטיפול פסיכולוגי בילדים וערכה מספר רב של אבחונים וטיפולים פסיכולוגיים תחת הדרכה.

 

אם אתם מודאגים מכך שהילד שלכם מתמודד עם קושי רגשי ומחפשים פסיכולוגית ילדים
או אם יש לכם שאלות ולבטים ואתם מעוניינים בהדרכה וייעוץ
אתם מוזמנים ליצור איתי קשר בטל' 054-5501582

 

אולי יעניין אתכם לקרוא גם על:

מתי כדאי לפנות לאבחון פסיכודידקטי?

טיפול במיומנויות חברתיות

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

@ כל הזכויות שמורות לגל סגל  פסיכולוגית בתל אביב ובראש העין  נייד: 054-5501582    דוא"ל: segalgal123@gmail.com

 

 

 

דילוג לתוכן