ימי קורונה – איך לסייע לילדים להתמודד עם המציאות החדשה

הורים יקרים!

המציאות של השבועות האחרונים הינה מאתגרת ודורשת מאיתנו התגייסות והתאמה למצב חדש. בימים לא פשוטים אלו בהם אנו סגורים בבית, אנו נדרשים לתפקד כהורים, לתת הסבר, להרגיע ולספק תעסוקה לילדים שלנו, בעוד שאנו בעצמנו שרויים במצב של מתח, חוסר וודאות וחרדה.

להלן מספר טיפים להורים להתמודדות עם המציאות החדשה בימי קורונה:

שוחחו עם הילדים שלכם על המצב

לעיתים אנו נוטים להימנע מדיבור על נושא קשה או כואב מתוך קושי שלנו ומתוך חשש שדיבור על הנושא יציף או ילחיץ עוד יותר. עם זאת, השיח על הקורונה הפך למציאות יומיומית. האמצעים הדיגיטליים רוויים תכנים ומסרים שקשורים למחלה. במידה ולא נשוחח עם ילדינו הם עלולים להישאר עם פרטי מידע מבלבלים ומלחיצים בלי שיש להם אפשרות לעשות סדר בדברים. התאימו את אופי השיח לגיל הילד שלכם. בדקו מה הוא יודע. תקנו אותו במידה ואתם מזהים פרטי מידע שגויים. הדגישו מה אתם עושים ומה ילדכם יכול לעשות בשביל לשמור על עצמו. אפשרו ביטויים של רגשות תוך מתן לגיטימציה לרגשות שונים. היו אמפאתיים וכוונו את השיח לדרכי התמודדות עם המצב.

זהו את סגנון ההתמודדות שלכם ושל הילדים שלכם

לכל אדם יש סגנון התמודדות שונה עם לחץ. לחלק מאיתנו עוזר ללמוד ולהכיר את הנושא, חלק אחר מתמודד באמצעות הומור. יש כאלה שעוזר להם לדבר ואחרים שזקוקים דווקא לעשייה או להסחת דעת. כל ההתמודדויות הנ"ל הינן לגיטימיות ויכולות לסייע. נסו לזהות על עצמכם ועל ילדכם מהו סגנון ההתמודדות שלו ולהציע תמיכה בערוץ זה.

הגבילו חשיפה לחדשות

לצד שיח עם הילדים אודות הנושא, חשוב להגביל חשיפה לחדשות. הצפייה בחדשות מעוררת מתח וחרדה והתכנים אינם מותאמים לילדים. הייתי רוצה להמליץ אף להורים למעט בפעילות זו. ניתן להקדיש פרק זמן קצר ביום להתעדכנות בחדשות ולנצל את יתר הזמן לפעילות משמעותית ומרגיעה יותר.

נסו לשמור על שגרה

שגרה מקנה ביטחון הן לילדים והן למבוגרים מכיוון שאנחנו יודעים מה צפוי לנו. הקורונה הביאה איתה פגיעה בשגרה ואי וודאות. חשוב לבנות שגרה שמותאמת למציאות החדשה ולנסות לשמור עליה במידת האפשר. שגרה זו כדאי שתכלול: קימה בבוקר בשעה קבועה, החלפה של בגדים, ארוחות מסודרות, פעילות לימודית (לילדים בגיל בית ספר), פעילות משחקית, פעילות גופנית, זמן לעזרה בבית וזמן מסך. לילדים צעירים בגילאי גן אפשר אף להכין לוח עם תמונות שמסמלות את הפעילויות השונות במהלך היום ולהדביק ביחד את התמונות בעת מעבר מפעילות אחת לשנייה.

שמירה על קשרים חברתיים

במציאות חדשה זו של ניתוק פיזי חשוב לעודד את ילדכם ולסייע להם לשמור על קשר עם חבריהם לכיתה, עם המורה/הגננת שלהם וכמובן עם המשפחה המורחבת. כדאי לקיים שיחות טלפון/וידיאו, לצלם ולשלוח סרטונים. אפשר לשחק משחקים דרך הוידיאו.

הרבו בפעילויות משחקיות ויצירתיות

משחק הינו חשוב מאוד להתפתחות ולבריאות בימי שגרה ככלל ובעתות לחץ בפרט. משחק ופעילויות יצירה מווסתים חרדה ומאפשרים הפחתה של אימפולסיביות, תוקפנות והתפרצויות רגשיות שנובעות מרמה גבוהה של מצוקה ולחץ. זה הזמן להיות יצירתיים, להמציא משחקים חדשים, לערב בני משפחה ולשחק עם חברים באמצעים דיגטליים.

גייסו את הילדים שלכם לעזרה בבית

כשאנו נמצאים בפעילות אנו מרגישים מסוגלים וחיוניים. נוסף לכך, היכולת לסייע ולתרום מאפשרת תחושת משמעות. אפשר לבקש עזרה מהילדים בביצוע מטלות הבית כגון: סידור חדר, קיפול כביסה, עזרה בבישול. כדאי אף לעודד אותם לחשוב על "פרוייקטים" בעצמם. במידה והרעיון יגיע מהם תהיה להם מוטיבציה רבה יותר לבצעו.

מה עושים עם המסכים?

הורים רבים מודאגים מההשפעה של חשיפה למסכים על הילדים. אין ספק שבילוי ממושך מול המסכים אינו פעילות אידיאלית לילדים. עם זאת, בתקופה הקרובה בה אנו מנועים מלצאת מהבית ומתמודדים עם שעות רבות ללא תעסוקה, אין מנוס מחשיפה רבה יותר למסכים, לצרכי תקשורת, למידה ומשחק.  כן מומלץ להגביל את התכנים שהילדים חשופים אליהם ולנסות להפוך את זמן החשיפה למסכים לחיובי יותר (ניתן לקרוא עוד על האופן שבו ניתן לעשות זאת במאמר "איך מתמודדים עם ילדים ומסכים?")

דאגו לתמיכה לעצמכם

לצד הדאגה והתמיכה שאתם מספקים לילדכם, חשוב שתדאגו גם לתמיכה עבורכם. דברו עם בן/בת הזוג שלכם, בן משפחה אחר או חבר/ה, שתפו אותם ברגשות שלכם ובחוויותכם. כאשר אנו משתפים אחרים אנו זוכים לאמפתיה ומרגישים פחות לבד. זה מרגיע להבין שהחוויות שאנו עוברים וההתמודדויות שלנו הינן "נורמליות" ומשותפות לאנשים רבים. ניתן להיעזר גם בפורומים שונים באינטרנט וברשתות החברתיות. במידה ואתם מרגישים שאתם זקוקים לסיוע נוסף ניתן לפנות לאנשי מקצוע מהתחום הטיפולי.

תרגלו עם הילדים ספורט / יוגה / מדיטציה

אז נכון, קשה לעשות ספורט כשאנחנו סגורים בבית, אבל כדאי בכל זאת למצוא את המרחב לבצע פעילות גופנית כלשהי, עבורכם ועבור ילדכם. פעילות גופנית אירובית משחררת אנדורפינים ומסייעת לשיפור מצב הרוח ולהורדת המתח בגוף ובנפש. דרך נוספת להירגע היא באמצעות תרגול מדיטציית מיינדפולנס. מיינדפולנס הוא כלי נפלא לפיתוח מודעות עצמית, יכולת ריכוז וויסות רגשי והחדשות הטובות שלא צריך לצאת מהבית בשביל זה. גם אם מעולם לא תרגלתם, זה זמן מעולה להתחיל. הרשת מלאה בסרטוני הנחיות למדיטציה מסוג זה. (לקריאה נוספת על תרגול מיינדפולנס למבוגרים ולילדים לחצו כאן).

רק בריאות!

 

 

 

 

 

 

 

 

@ כל הזכויות שמורות לגל סגל  פסיכולוגית בתל אביב   נייד: 054-5501582    דוא"ל: segalgal123@gmail.com

Terms of Use: The photo above is licensed under a CC BY-ND 2.0. It is attributed to Nenad Stojkovic

 

 

 

 

 

קורונה ילדים

רוצה להתייעץ עם פסיכולוגית גל סגל?

השאירו פרטים לייעוץ ללא התחייבות

מאמרים אחרונים

כתבו לי

דילוג לתוכן